gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Vinko Sokić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

Učitelj glazbe i dirigent, rođen je u Cerniku 5. siječnja 1923. godine u brojnoj radničkoj obitelji. Od djetinjstva pokazuje interes i talent za glazbu pa već u pučkoj školi upoznaje notno pismo i postaje članom tamburaškog školskog orkestra, a 1936. godine aktivnim članom HPD-a "Tomislav", kojim tada rukovodi Dragutin Begović, zborovođa "Tomislava" i upravitelj Škole u Cerniku.

Glazbeni razvoj Vinka Sokića nastavlja se u Franjevačkom samostanu gdje samoučno vježba sviranje na glasoviru, harmoniju i orguljama. 1938. V. Sokić utemeljuje pjevački zbor u cerničkoj crkvi, koji djeluje pri organizaciji Katolička akcija i s tim će zborom nastupiti pri dočeku nadbiskupa Alojzija Stepinca. 1940. godine.

Više...
 
Dragutin Gjurić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

Pravnik, publicist, glazbenik, sin je cerničkih roditelja Karle i Helene Gjurić rođ. Spitzer. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novoj Gradiški, a studij prava u Zagrebu 1937. godine.

Kao sudac službuje u Vukovaru do 1939. g., a do 1944. godine sudac je Kotarskog pa potom predsjednik Okružnog suda u Požegi. Početkom 1945. g. obavlja sudačku dužnost u Novoj Gradiški i Zagrebu.

U svibnju 1945. g. partizanska ga vlast uhićuje, osuđuje i strijelja 31. listopada iste godine.

Više...
 
Dragutin Begović PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

Dragutin Begović rođen je 29. prosinca 1895. u Kreševu u BIH. Osnovnu je školu završio u Komušini a Isusovačku gimnaziju u Travniku gdje je dobio i prvo glazbeno obrazovanje, ovladavši najtežim instrumentom - violinom. Nakon gimnazije odlazi u Sarajevo i pohađa Učiteljsku školu, ali zbog sudjelovanja u protuaustro-ugarskim demonstracijama biva isključen u trećem razredu.

1915. g. pozvan je u vojsku i upućen na bojišnicu gdje je obolio i bio otpušten 1917. g. Od 1919. do 1920. uspio je završiti učiteljsku školu i na maturi, između ostalih predmeta, polaže ispite iz violine i orgulja.

Više...
 
Franjo Kumić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

Franjo Kumić, prosvjetni i glazbeni djelatnik rodio se u Novoj Gradiški 19. travnja 1879. g. U rodnom je gradu završio pučku školu, a potom u Petrinji Učiteljsku školu te se kao mlad učitelj najprije zaposlio u Gornjim Bogićevcima (3 mjeseca) da bi na svoj zahtjev dobio učiteljsko mjesto u Cerniku 1897. godine. U Cerniku je ostao u službi sve do umirovljenja 1933. godine.

Zapažen je prosvjetni djelatnik i od 1928. godine obnaša dužnost ravnatelja Pučke škole u Cerniku. Svoj je učiteljski poziv shvaćao vrlo ozbiljno i zdušno se posvetio svekolikom obrazovanju djece, mladeži i odraslih.

Više...
 


Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik