gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Utemeljenje PDF Ispis E-mail

Franjo Kumić, prvi zborovođa i jedan od utemeljitelja DruštvaDokumentacija o utemeljenju HPD-a "Tomislav" nije u potpunosti sačuvana pa se u proučavanju početaka Društva treba oslanjati na usporedne podatke iz spomenica drugih udruga i davno datih izjava najstarijih članova, te biografija i podataka iz Spomenice škole.

Naime, tijekom II. svjetskog rata u tek sagrađenoj pjevaonici (1939.) gdje su bili smješteni instrumenti i arhiv, četiri su godine boravile razne vojne postrojbe čiji su pripadnici spalili i raznijeli dokumentaciju. U svojoj Spomenici HPD "Graničar" (1886.) iz Nove Gradiške M. Benković uz 40. obljetnicu Društva 1926. niti jednom riječju ne spominje bratsko susjedno pjevačko društvo u Cerniku. Dosadašnje spomenice Društva (1955. i 1975.) donose različite podatke i kao utemeljitelja ili jednog od utemeljitelja spominju Franju Kumića, učitelja u Cerniku.

Više...
 
Do 1940. godine PDF Ispis E-mail

Od 1914. do 1919. g. odlukom Zemaljske vlade prekinut je svaki rad u Društvu. Nakon mukotrpnog kretanja iz početka (1920.) održano je više koncerata i zabava u prostorijama Hrvatske čitaonice: 1923. g. svibanjska svečanost u prirodi (majales) uz sudjelovanje "Graničara" i 12. kolovoza iste godine koncert Pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra HPD-a "Svačić" iz Križa, koji je upriličen na prijedlog Cerničanina Guste Petrovića, zborovođe u Križu.

Kad je 1931. godine raspušteno HPD "Graničar" u Novoj Gradiški, "Tomislav" iz Cernika ostaje jedino hrvatsko pjevačko društvo u cijelom novogradiškom kotaru.

Više...
 
1945-1970. PDF Ispis E-mail

Naslovna strana spomenice: naredbom umjesto hrvatskog grba stavljena petokraka zvijezda Nakon II. svjetskog rata najvažnije je bilo očuvati kontinuitet Društva, koji je ratom bio prekinut, pa je 8. prosinca 1946. godine održana skupština koju je otvorio Petar Ištaković, učitelj i ravnatelj škole u Cerniku. Skupština je za predsjednika "Tomislava" izabrala Franju Lucića, a za tajnika Vojka Jurčića. Zborovođa je bio već spomenuti Petar Ištaković, pod čijim vodstvom iste godine Društvo nastupa za doček Nove godine.

U travnju 1947. godine pjevački je zbor održao koncert u Okučanima i 8. lipnja ponovno u Cerniku.

Više...
 
1970-1980. PDF Ispis E-mail

Naslovna strana Spomenice 1905. - 1975. 1970. g. protječe u znaku 65. obljetnice HPD-a "Tomislav" i aktivnosti oko nastupa na Republičkom susretu pjevačkih društava u Petrinji. Uvježban je osobito kvalitetan program za veliki pjevački zbor. Tu su se našle skladbe "Pjesma orača" Z. Grgoševića, "Zdenec" R. Matza i "Mi ćemo mladi" E. Cossetta. Na smotri u Petrinji, koja je okupila 1200 pjevača, Cerničani su pobrali sve epitete i poslužili kao primjer većim gradskim društvima, premda dolaze iz male slavonske sredine.

Više...
 
1980-1990. PDF Ispis E-mail

Uprava HPD “Tomislav” 1983-1987. godine - 1. red (odozdo slijeva na desno): Zlatko Sokić - dirigent, korepetitor pripremnog TO, Miljenko Rosić - tajnik, Ljubica Jedličko - blagajnik, Nikola Trnka - predsjednik, Željka Trusić, Ivica Vuk, Vinko Sokić - dirigent 2. red: Vilko Đurić, Drago Malić, Ivica Ograjšek, Josip Sokić, Andrija Lazić, Dragutin Janković, Franjo Vuk i Đuro Vuk Pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD-a "Tomislav" 1980. godine gostuju kod OKUD-a "Trešnjevka" u Zagrebu i pritom daju cjelovečernji koncert u dvorani Kazališta "Trešnjevka".

25. veljače 1980. članovi HPD-a "Tomislav" odlaze u posjet Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagreb gdje su bili nazočni izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski. Mnogima je ovo bio prvi susret s HNK-om.

Više...
 
Više članaka...
« Početak«12»Kraj »

Stranica 1 od 2

Zbirka plakata

 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik