gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Smotra zborova 2014. PDF Ispis E-mail
Autor Sanja Bukvić / radiong.hr   
13. listopada 2014.

Društvo sa stoljetnom tradicijom, društvo u kojem se oduvijek njegovala glazba i razvijala ljubav prema pjesmi i koje je odgojilo brojne generacije pjevača i svirača, odlike su koje krase Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav".

Na ponos svom mjestu ove godine navršavaju 109 godina postojanja i aktivnog rada, a kako najavljuju, veliku svečanost pripremaju za sljedeću godinu kada će svečano obilježiti stoljeće i deset godina pjevanja, sviranja i druženja.

Usprkos pritiscima i ponekad nemilim okolnostima, kroz sve ove godine uspjeli su zadržati svoj identitet i opstati, a kroz sve godine postojanja gotovo da nije bilo cerničke obitelji u kojoj netko nije svirao ili pjevao u "Tomislavu". Bila je to ponos, čast, ali na neki način i društvena obveza.

"Tomislav" danas je suvremeno društvo koje okuplja pjevački zbor, veliki tamburaški orkestar i tzv. "školu tambure", a uspješno ih vode predsjednik Đuro Vuk, dirigentica Katarina Piljić i voditelji tamburaškog orkestra Marijan Paurić i Dalibor Timarac.

Tijekom cijele godine "Tomislavci" organiziraju niz događanja i koncerata, a svake godine u mjesecu listopadu domaćini su sada već tradicionalnog susreta zborova.

- Ne znamo više ni sami koji nam je ovo koncert po redu, tridest i neki, no bitno nam je da smo zajedno, da se okupimo i ugostimo svoje prijatelje, članove pjevačkih društava s kojima njegujemo dugodišnju, plodonosnu suradnju – ističe predsjednik društva Đuro Vuk.

A tako je i bilo. U prekrasnom sakralnom zdanju crkve sv. Petra apostola u Cerniku brojnim su se posjetiteljima predstavili uz domaćine, članovi nekoliko pjevačkih društava: Hrvatsko pjevačko društvo "Graničar" iz Nove Gradiške, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Sloga" Pitomača, Hrvatsko pjevačko društvo "Urbata" iz Davora, Kulturno umjetnička udruga "Kristal – sladorana" iz Županje te Gradski pjevački zbor Lipik.

Foto: radiong.hr

Niz duhovnih skladbi, napjeva, hrvatskih opera i poskočica i ovoga su puta oduševili sve nazočne, a bio je ovo i pravi poklon domaćinima, franjevcima jer je u subotu proslavljen i blagdan svetog Franje Asiškoga.

Posjetitelje je pozdravio predsjednik HPD "Tomislav" Đuro Vuk, a na kraju koncerta zahvalu za sve viđeno i doživljeno uputio je gvardijan cerničkog Franjevačkog samostana fra Josip Vukoja.

- Hvala vam svima što ste došli i uljepšali ovu večer, a posebice članovima "Tomislava" koji su izvrsno organizirali ovu večer. Hvala lijepa i na ovom krasnom glazbenom poklonu jer mi danas proslavljamo blagdan sv. Franje, utemeljitelja našeg reda – istaknuo je fra Vukoja.

 
Povezani članci :

» Smotra zborova 2015.

3. listopada 2015. HPD "Tomislav" obilježio je 110. obljetnicu postojanja i rada kroz Smotru zborova i orkestara koja se odvijala u sportsko dvorani osnove škole "Matija Gubec" Cernik. Dobrodošlicu posjetiteljima i gostima uputio je predsjednik...

» Smotra zborova 2013.

Održana je u organizaciji HPD „Tomislava“ i župe Cernik u subotu 5. listopada. Okupljenim ljubiteljima ovakvog glazbenog izričaja pozdravne riječi uputili su, u ime domaćina, fra Ante Perković, gvardijan Franjevačkog samostana i cernički...

» Smotra zborova 2012.

U subotu 6. listopada 2012. poslije večernje svete mise u crkvi sv. Petra apostola održana je smotra pjevačkih zborova, koji su došli kao gosti našeg cerničkog zbora HPD "Tomislav".Dva sata, uglavnom duhovne glazbe u izvođenju pjevačkih...

» Smotra zborova 2011.

{besps}zborovi-2011{/besps}Koncert je održan u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Cerniku u subotu 8. listopada 2011., a prigodom obljetnice 500 godina prisutnosti franjevaca u cerničkom kraju i 300 godina dolaska franjevaca u cernički...

» Smotra zborova 2010.

Uz proslavu 105-obljetnice postojanja Hrvatskog pjevačkog društva "Tomislav" iz Cernika 7. listopada 2010. upriličen je nastup pet pjevačkih zborova i ostvaren lijep koncert u Crkvi svetog Petra apostola u Cerniku.Praćeni klavijaturnim...

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik