gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Koncert na orguljama PDF Ispis E-mail
Autor Veronika Terzić   
03. prosinca 2012.

U nedjelju, 2. prosinca 2012., u župi sv. Petra apostola u Cerniku, nakon večernje svete mise, održan je koncert na orguljama koji su upriličili orguljašica Mirta Kudrna, profesorica na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" i HPD "Tomislav".

Povod ovog koncerta bila je kolaudacija cerničkih orgulja. Prekrasne dvokrilne orgulje izgrađene su 1909. godine u češkoj tvrtki Jan Tuček/Kutna Hora/op.204., imaju 17 zvučnih registara, 2 manuala i pedale, a njihova zvučnost zadovoljava crkveni prostor. Nakon dugo vremena su obnovljene, a sav njihov raskoš zvuka i sjaj mnogobrojnoj publici predstavila je profesorica koja je za ovu prigodu odabrala kompozicije baroknih skladatelja.

Svaka od odabranih skladbi odzvanjala je crkvenim prostorom, a i šire, što je bio nezaboravan događaj. Za početak koncerta profesorica je odabrala vrlo zanimljivu kompoziciju J. Stanleyja "Trumpet Tune" kojom je izvrsno dočarala zvuk trube na orguljama.

Zatim je uslijedila kompozicija D. Zipolija " All´Elevazione" u nešto mirnijem tonu. Uslijedile su skladbe jednog od najznačajnijih skladatelja ikad J.S.Bacha "Jesus bleibet meine Freude" i "Koncertom u G- duru". Veliki značaj koncertu  pridonjelo je i HPD "Tomislav" koji je ovom prigodom izveo adventsku pjesmu "Klikujte sad zanosno" i skladbu L. van Beethovena "Nebesa slave" uz pratnju profesorice Kudrne na orguljama, a zborom je dirigirala Veronika Terzić.

Foto: Petar Piljić

Koncert je nastavljen skladbama "Recit de Nazard" skladatelja L.N. Clerambaulta, a uslijedila je i jedna od najpoznatijih Bachovih skladbi "Toccata i fuga u d-molu BWV 565" kojom je prikazana sva raskoš, snaga i zvučnost cerničkih orgulja. Uslijedio je "Largo u g-molu" G. Tartinija, a za sam kraj profesorica je odsvirala suvremenu skladbu P.J.M.Pluma "Toccata Big Ben" inspiriranu zvucima poznatog londonskog sata "Big Ben".

Svaka skladba popraćena je velikim pljeskom i oduševljenjem publike, a koliko je sve to značilo Cerničanima najbolje je pokazao izuzetno dugi i jaki pljesak kad se profesorica poklonila publici nakon koncerta.

Bilo je jako lijepo okupiti se u crkvi i prisustvovati ovako veličanstvenom i značajnom događaju za cijelu župu. Poslušati raskošnost i bogatstvo zvuka bio je nezaboravan osjećaj koji se svim prisutnim slušateljima uvukao pod kožu i vjerujem da će jako dugo tamo i ostati. I vjerujem da je ovo samo početak mnogih budućih takvih koncerata.

 

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik