gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Ukratko PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
26. listopada 2012.

Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik je kulturno umjetnička udruga koja se bavi unapređenjem pjevačkog, tamburaškog, glazbenog i drugog kulturnog amaterizma, utemeljena u Cerniku 1905. godine.

Udruga razvija glazbenu kulturu u najširim redovima mještana, a posebno u redovima mladeži. Radi na razvijanju kulturne aktivnosti i podizanju kvalitete članova, na razvijanju kulturnog morala i na čuvanju kulturne glazbene baštine u redovima svojih članova. Svojim aktivnim radom neposredno pridonosi jačanju kulture naše demokratske zajednice.

Udruga je član Hrvatskog sabora kulture i preko svog predstavnika sudjeluje u njegovu radu i odlučivanju.

Cilj je promicanje kulturnog amaterizma te očuvanja baštine Hrvatskog puka raznolikim djelatnostima. Okuplja građane, a naročito mladež koji imaju izražene sklonosti da se bave sviranjem i pjevanjem, plesom i drugim aktivnostima u cilju humanističkog odgoja u demokratskom društvu.

Pjevački zbor HPD “Tomislav” u Slavin domu prilikom proslave 100. obljetnice Društva 2005. godine: 1. red (odozdo slijeva na desno): Valerija Bator, Nataša Šimić, Slavica Vuk, Vesna Kumić, Ankica Zec, Marina Živković, Katarina Piljić (zborovođa), Vinko Sokić (predsjednik Umjetničkog odbora), Ana Sokić, Marina Bakunić, Natalija Terzić, Kristina Bakunić, Ana Podobnik, Slobodanka Ostojić, Višnja Brčić - 2. red: Katarina Novoselac, Mandica Janković, Veronika Terzić, Nevenka Janković, Sofija Sokić, Cecilija Šimić, Željka Trusić, Veronika Podkonjak, Goranka Terzić, Ruža Sokić, Katarina-Zlata Sokić, Mirjana Rosić, Ana Trnka, Dragica Andrašević - 3. red: Željko Novoselac, Vitomir Žakić, Stjepan Vuk (Štefo), Josip Vuk, Vlado Sokić, Ivo Đurić, Drago Žakić, Đuro Vuk, Nikola Šimić, Luka Zec, Andrija Lazić, Zdravko Sokić, Krunoslav Szabo, Željko Brčić (Duša), Dragutin Janković, Miljenko Rosić (Baća), Mijo Sokić

Razvija pjevačke i tamburaške umjetničke vrednote u cilju sačuvanja glazbene kulturne baštine naroda i Republike Hrvatske, kao i istinske ljubavi, te umjetničko stvaranje na području glazbene kulture.

Podržava napore u organizaciji stručnog uzdizanja i usavršavanja voditelja pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra i drugih stručnih osoba za uspješniji i kvalitetniji rad Udruge.
Svoje programe rada i svoj rad, Udruga nudi i usklađuje s programima udruga Slavonije i Baranje, te s udrugama i zajednicama udruga RH. Uključuje se u programe Hrvatskog sabora kulture, zajednica tamburaških Udruga u Osijeku.

Tamburaški orkestar HPD “Tomislav” u Slavin domu prilikom proslave 100. obljetnice Društva 2005. godine: 1. red (odozdo slijeva na desno): Igor Lazić, Magdalena Sokić, Andreja - Leonela Vojvodić, Krešimir Žakić, Bernarda Matković, Magdalena Vuk, Laura Terzić, Ivan Terzić, Ana Piljić - 2. red: Saša Sokić, Vilko Đurić, Ivan Ivanović, Ivana Mikanović, Ivan Dokuzović, Vinko Sokić (dirigent), Vlatka Trupinić, Melani Vojvodić, Viktorija Sokić, Juro Ljubičić

Kao što Cerničani, nakon što su mudro dali imena svojim ulicama, nikad ne pristajahu da ih promijene, tako nikad nisu prihvatili da HPD "Tomislav" dobije neki drugi "podobniji" naziv. Premda su u namjeri da očuvaju opstojnost morali pjevati pod nenarodnim i Hrvatima nesklonim režimima, znali su da moraju platiti cijenu i baš su zato i doživjeli 100. obljetnicu. U "Tomislavu" je uvijek postojala ona hrvatska i katolička žica koja je znala uz "podobne" zapjevati izvornu hrvatsku pjesmu, rodoljubnu, budnicu i sakralnu i onda kad je to bilo pogibeljno za pojedinca i društvo.

Rijetke su cerničke obitelji iz kojih netko nije svirao ili pjevao u "Tomislavu". Bila je to dužnost, obveza, čast i obiteljska tradicija jer "Tomislav" u svojoj stogodišnjoj djelatnosti predstavlja stožer oko kojega se okuplja puk na koncertu, na misi, na pučkom i državnom slavlju. Stotine pjevača, tamburaša, folkloraša i glumaca raspoređenih u sekcije od utemeljenja 1905. g. do danas, utkalo je svoje sposobnosti i domoljubni zanos u "Tomislav" i pronijelo ime Cernika diljem Slavonije, Hrvatske i Europe. "Tomislav" je nezaobilazna karika u lancu cerničke kulturne baštine i glazbene kulture ovoga dijela Slavonije.

 

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik