gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Dragutin Gjurić PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

Pravnik, publicist, glazbenik, sin je cerničkih roditelja Karle i Helene Gjurić rođ. Spitzer. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novoj Gradiški, a studij prava u Zagrebu 1937. godine.

Kao sudac službuje u Vukovaru do 1939. g., a do 1944. godine sudac je Kotarskog pa potom predsjednik Okružnog suda u Požegi. Početkom 1945. g. obavlja sudačku dužnost u Novoj Gradiški i Zagrebu.

U svibnju 1945. g. partizanska ga vlast uhićuje, osuđuje i strijelja 31. listopada iste godine.

Kao gimnazijalac u Novoj Gradiški privatno je učio sviranje glasovira i orgulja te je kao student dolazio iz Zagreba držati koncerte duhovne glazbe u novogradiškoj župnoj crkvi Sv. Stjepana (danas crkva Bezgrješnog začeća blažene Djevice Marije), svirajući na orguljama tijekom bogoslužja ili na posebnim prigodnim programima. Ljubav za glazbu naslijedio je od roditelja koji su kao pjevači i tamburaši aktivno sudjelovali u radu HPD-a "Tomislav" u Cerniku.

Još kao student Dragutin Gjurić je od 15. kolovoza 1934. godine do 28. veljače 1936. godine obavljao dužnost zborovođe u "Tomislavu", a bio je i posljednji zborovođa HPD-a "Graničar" u Novoj Gradiški sve do zabrane rada društva 1931. godine. Od 1940.g. do 1944.g. za vrijeme boravka u Požegi obavljao je dužnost tajnika i zborovođe u HPD-u "Vijenac".

HPD “Tomislav” 1934. godine sa zborovođom Dragutinom Gjurićem

Osim glazbe i svojega pravničkog posla Gjurića su zanimali i drugi oblici društvenog, kulturnog i domoljubnog rada. Tako je postao član Hrvatskog skautskog saveza (1924.) te njegov pročelnik Kulturno-prosvjetnog odsjeka (1929.-1934.) i tajnik Glavnog stana u Zagrebu. Od 1935. g. do 1937. g. obavlja dužnost stjegovođe Skautskog društva u Novoj Gradiški, a istu obvezu imao je u Požegi od 1939. g. do 1941. godine u "Hrvatskom junaku", među čijim je osnivačima. Od 1934. g. do 1937. g. član je i odbornik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" u Novoj Gradiški, a istu dužnost ima u Vukovaru i Požegi od 1939. g. do kraja II. svjetskog rata.

Dužnost logornika Ustaške mladeži u Požegi obavlja od 1941. do 1944. godine.

Dragutin Gjurić sudjelovao je u osnivanju i vođenju Križarskog bratstva na području Slavonije i bosanske Posavine te je osnivač i predsjednik Katoličke mladeži u Novoj Gradiški od 1929. do 1933. g. U Novoj Gradiški od 1937. g. bio je tajnik Hrvatskog planinarskog društva "Strmac".

Kao novinar, Gjurić je surađivao u brojnim novinama i časopisima te objavljivao članke i stručne rasprave iz područja povijesti, kulture, glazbe i pravnih znanosti. Bio je novinar i član uredništva Hrvatskog lista u Osijeku (1937.) i dopisnik iz Nove Gradiške.

Objavio je knjige "Temelji hrvatske kulture" (Vukovar 1939.), "životnim putom Hrvatske" (članci i rasprave, Požega 1941.), "Kroz Hrvatsku i strane zemlje" (putopis, Požega 1944.).

Gjurić je bio knjižničar Hrvatske čitaonice u Požegi (1940.). Od 1932. g. član je Matice hrvatske u Zagrebu, a u toj organizaciji djeluje i u Vukovaru i u Požegi.

 
Povezani članci :

» Vinko Sokić

Učitelj glazbe i dirigent, rođen je u Cerniku 5. siječnja 1923. godine u brojnoj radničkoj obitelji. Od djetinjstva pokazuje interes i talent za glazbu pa već u pučkoj školi upoznaje notno pismo i postaje članom tamburaškog školskog...

» Dragutin Begović

Dragutin Begović rođen je 29. prosinca 1895. u Kreševu u BIH. Osnovnu je školu završio u Komušini a Isusovačku gimnaziju u Travniku gdje je dobio i prvo glazbeno obrazovanje, ovladavši najtežim instrumentom - violinom. Nakon gimnazije...

» Franjo Kumić

Franjo Kumić, prosvjetni i glazbeni djelatnik rodio se u Novoj Gradiški 19. travnja 1879. g. U rodnom je gradu završio pučku školu, a potom u Petrinji Učiteljsku školu te se kao mlad učitelj najprije zaposlio u Gornjim Bogićevcima (3...

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik