gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Zastava HPD-a "Tomislav" PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
09. listopada 2012.

San cerničkih pjevača o vlastitoj zastavi trajao je 90 godina. 1975. godine povodom 70. obljetnice vođeni su pregovori s tadašnjim predsjednikom Skupštine Općine Nova Gradiška Stjepanom Relkovićem, koji je bio voljan pomoći uz uvjet da na zastavi bude zvijezda petokraka. Dakako, Cerničani na to nisu pristajali pa se pitanje zastave više nije ni spominjalo sve do 1994. godine. Onda je počela potraga za čovjekom koji će osmisliti zastavu i za kumom koji će ju platiti.

Zamoljen je prof. Josip Minks, osvjedočeni i već spominjani prijatelj HPD-a "Tomislav", da načini skicu zastave, ali prema željama članova Društva: s jedne strane boje trobojnice sa stiliziranim okruglim znakom HPD-a "Tomislav", a s druge strane boja prema želji autora i geslo Društva.

Krajem siječnja 1995. prof. Minks poziva predstavnike "Tomislava" u Zagreb da pogledaju skicu i dogovore se o njezinim eventualnim izmjenama. U Zagreb su se uputili Dragutin Janković, Miljenko Rosić i Tomislav Đurić, heraldički znalac iz Varaždinskih Toplica i predsjednik Društva prijatelja cerničke kulturne baštine.

Sastanak se održao u zagrebačkom restoranu Kaptolska klijet, gdje je prof. Minks razastro svoju skicu na papiru u naravnoj veličini po podu između stolova za kojima su sjedili gosti restorana.Skica je predstavljala zastavu pravokutnog oblika s produženim desnim donjim uglom poput suvremene haljine. Na licu zastave su tri polja trobojnice, u sredini ukomponiran okrugli grb Društva izrađen u zlatnom vezu, s lijeve strane grba izvezeno lišće vinove loze s grozdovima, a s desne hrastove grančice sa žirom.

Vinova loza predstavlja ljupkost i opojnost kao što i pjesma opija čovjekovu dušu, hrast (cer) je simbol postojanosti iz kojega izvire ime Cernik i dugovječnost kao što je i "Tomislav".

Naličje zastave je ciglaste boje - boje ljubavi, s gornje strane zlatnim je slovima upisano geslo IZ DUŠA U VISINE NEK PJEV SE NAŠIH SRCA VINE, a žutim resama odvojeno od ostatka zastave. U sredini je sv. Cecilija, zaštitnica glazbe, koja u ruci drži stručak bijeloga cvijeća. Ispod je skupina pjevača (simbol zbornog pjevanja), dvije tambure i djevojka s tamburom.

Na produljenom desnom uglu stiliziran je stari povijesni hrvatski grb. Predviđeno je da zastava bude svilena obrubljena resama boje starog zlata, a dolje na rubu po jedna kita s resama. Zastava treba visiti na poprečnom okruglom nosaču koji na krajevima ima zlatne ukrase, a u sredini starinski okov za koplje.

Kum društvene zastave Vladimir Vuk i predjednik Društva Dragutin Janković prigodom posvete zastave 11. lipnja 1995.

Upravni je odbor na sjednici 8. veljače 1995. godine usvojio predloženo rješenje pa se moglo započeti s izradom zastave u Restauratorskom zavodu Hrvatske u Zagrebu. Rok izrade bio je tri mjeseca, a cjelokupni trošak snosio je Vladimir Vuk, soboslikar iz Cernika, osvjedočeni dobrotvor cerničkih društava i Franjevačkog samostana. Zastava stoji u vitrini koju je u hrastovini besplatno izradio Stjepan Poletto, drvorezbar iz Rešetara.

11. lipnja 1995. svečana sveta misa i posveta zastave

 
Povezani članci :

» Amblem HPD-a "Tomislav"

1970. godine prvi puta je izrađen amblem Društva.Kako je član HPD-a "Tomislav" Miljenko Rosić sudjelovao u poslovima oko izgradnje gradskog vodovoda i postavljanju fontane "Tri gracije" u novogradiškom parku, predložio je akademskom kiparu...

» Značka HPD-a "Tomislav"

70. obljetnicu Društvo je htjelo proslaviti i izdavanjem značke. Značku je osmislio slikar Tomislav Petranović Rvat.Ima oblik štita sa stiliziranom lirom u sredini te sa svake strane lire po jednu lovorovu grančicu.Iznad lire je natpis HPD...

» Geslo HPD-a "Tomislav"

Na stihove Tite Bilopavlovića glazbu napisao Vinko Sokić:IZ DUŠA U VISINE NEK PJEV SE NAŠIH SRCA VINE

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik