gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

1990-1995. PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
05. listopada 2012.

Čestitke dirigentu Vinku Sokiću za 40 godina neprekidnog vođenja zbora i orkestra - 9. lipnja 1990. godine Kad je početkom 90-ih godina došlo do demokratskih promjena, u Hrvatskoj je zavladalo osobito raspoloženje preplavljeno nacionalnim zanosom.

23. siječnja 1990. g. na sjednici Upravnog odbora HPD-a "Tomislav" donesena je odluka da Društvo snimi glazbenu kasetu pod nazivom Pjesmom kroz Hrvatsku. Ta je odluka ostvarena 12. i 13. svibnja nakon što su osigurana financijska sredstva, a mješoviti PZ i TO uvježbali su 12 pjesama.

5. i 6. svibnja 1990. godine HPD "Tomislav" gostuje na Susretu mladih vjernika u Rami-Šćitu u Bosni i Hercegovini. Do gostovanja dolazi na poticaj fra Mije Džolana, tamošnjeg kapelana.
7. i 8. srpnja 1990. godine "Tomislav" je nastupio i u Kraljevoj Sutjesci. Koncert je održan u franjevačkoj crkvi.

Na sjednici Upravnog odbora 23. svibnja 1990. godine donesena je odluka da se u Cerniku osnuje "Društvo za očuvanje cerničke kulturne baštine". U njega bi ušli zainteresirani članovi iz Cernika, i Cerničani koji žive izvan Cernika i u inozemstvu, a žele i imaju sklonosti njegovati glazbu, folkor, arheologiju, povijest, graditeljstvo, gospodarstvo i turizam cerničkoga kraja.

Koncert povodom 240. godina Nove Gradiške

Kako su sukobi sa Srbima postajali češći i žešći u listopadu 1991. g. provedena je i mobilizacija. Mlađi članovi HPD-a javljaju se u postrojbe ZNG-e, stariji u Narodnu zaštitu, a žene pristupaju humanitarnom radu u Crvenom križu i "Caritasu". Čim su počela prva granatiranja Cernika, HPD "Tomislav" svoje probe održava u podrumima Franjevačkog samostana. Zbog poremećene političke situacije otkazan je koncert "Tomislava" u Petrinji još 1990. godine, a pregovori koji su vođeni oko nastupa u Bihaću 1991. godine prekinuti su zbog prometne situacije koju je izazvala "balvan-revolucija".

Odgovorni ljudi u Društvu, poučeni povijesnim iskustvom, odlučili su na sigurno mjesto skloniti arhiv, tambure, umjetničke slike, a napisanu Povijesnu tradiciju HPD-a "Tomislav" podijelili su članovima i razaslali na više mjesta, između ostalih i u Republiku Sloveniju. Članovi Društva sudjeluju u spašavanju umjetničkih djela, drvenih skulptura što su ih umjetnici Likovne kolonije ostavili Franjevačkom samostanu.

Krajem 1991. g. i nekoliko prvih mjeseci 1992. godine Cernik je izložen stalnim granatiranjima i napadima zrakoplova JNA koji su dolijetali iz Bihaća i Banjaluke. Stanovništvo je bilo biološki ugroženo, svedeno na puko preživljavanje u podrumima. Prve su granate pale na Samostan i crkvu koja je tek bila obnovljena. Nastava u školi je prestala, jer je škola bila toliko oštećena i toliko puta pogođena, da je donesena odluka da se nastava održava u podrumima kuća po pojedinim ulicama, a dio djece izmješten je u Austriju. Jedno se vrijeme u Zagreb putovalo od Nove Gradiške preko Pleternice, Našica i Virovitice jer su autoput i željeznička pruga bili onesposobljeni od Dragalića do Novske.

Ginulo se u kućama, po dvorištima, na ulicama. Rat je u Cerniku izazvao velika razaranja i smrt preko 40 osoba. Na žalost, i Društvo broji svoje žrtve: kao dragovoljci u postrojbama HV poginuli su Slavko Sokić i Darko Terzić (pjevači), a pri jednom granatiranju život je izgubila mlada pjevačica Blaženka Trupinić. Član Tamburaškog orkestra Igor Ograjšek tom je prigodom teško ranjen i ostao nepokretni invalid.

Članovi HPD "Tomislav" stradali u Domovinskom ratu: poginuli Slavko Sokić, Darko Terzić i Blaženka Trupinić, te teško ranjen Igor Ograjšek

Iako su prilike bile veoma nesigurne, Društvo je i dalje bilo aktivno sve do 5. srpnja kad je održana posljednja proba u 1991. godini. Te je 1991. godine, 23. ožujka "Tomislav" sudjelovao na Smotri pjevačkih zborova dobojske regije u Bosanskom Brodu. Pjevao je Muku gospodina Isusa Krista na Cvjetnicu 24. ožujka, i na Veliki petak 29. ožujka, sudjelovao na spomen-misi Zrinskom i Frankopanu 29. travnja, dao cjelovečernji koncert u Kutjevu 29. svibnja i imao nastup za MH u Novoj Gradiški. Društvo je ugostilo KUD "Bartol Kašić” iz Kolana na otoku Pagu. Gosti su najprije nastupili u Novoj Gradiški u petak na večer, u subotu im je "Tomislav" organizirao izlet u vinariju Manduševac gdje su kušali poznata đakovačka vina, a u subotu su gosti organizirali Pašku noć u Cerniku. Prodano je 213 ulaznica, a posluživani su paški sir, skuta, pršut, maslina, paška janjetina s ražnja i druge delicije.

HPD "Tomislav" trebalo je učiniti uzvratni susret sredinom rujna, no do njega nije došlo zbog izbijanja ratnih sukoba. Iz istog razloga otkazan je i koncert KUD-a "Podravka" iz Koprivnice zakazan za 9. studenoga kao i koncert duhovne glazbe polovicom listopada. Tijekom 1991.g. Društvo je kupilo navlake za tambure te dalo sašiti odijela za muški pjevački zbor.

U 1991. godini navršilo se 300 godina kako je kršćanska vojska, sastavljena od carskih četa i narodnih ustanika pod vodstvom fra Luke Imbrišimovića, istjerala Turke iz Cernika nakon 155 godina osmanlijske vladavine.
Taj se značajni datum iz bogate cerničke prošlosti trebao obilježiti 1991. godine u organizaciji osnovanog Društva prijatelja cerničke kulturne baštine Zagreb-Cernik, ali zbog ratnih prilika u kojima se Cernik tada zatekao, sve je odgođeno za neka mirnija vremena. Zbog ratnih okolnosti i HPD "Tomislav" nakratko prekida s radom u uvjerenju da će, čim se uspostavi mir, nastaviti s probama i nastupima.

U sklopu “Dana cerničke kulture” 16. i 17. listopada 1992. godine, nakon što je u zapadnoj Slavoniji uspostavljen kakav-takav mir, u Franjevačkom samostanu Društvo prijatelja cerničke kulturne baštine organizira znanstveni skup kojemu se odazvao niz eminentnih znanstvenika: povjesničara, etnologa, folklorista, glazbenika, arheologa i dr. Cjelokupnu organizaciju skupa preuzelo je HPD "Tomislav". U večernjim satima u crkvi Sv. Petra apostola održan je godišnji koncert HPD-a "Tomislav".

Koncert HPD "Tomislav" povodom Dana cerničke kulture 1992. godine

2. svibnja 1993. u samostanskom je dvorištu održan koncert mješovitog zbora nakon mise posvećene 322. godišnjici Zrinskog i Frankopana.

29. svibnja 1993. "Tomislav" nastupa na svečanoj akademiji za Dan državnosti RH u Domu kulture u Novoj Gradiški. Uz "Tomislav" na akademiji su sudjelovali: Pjevački zbor OŠ Staro Petrovo Selo, Pjevački zbor Matice umirovljenika Nove Gradiške i HPD "Graničar" Nova Gradiška.

Društvo je, poneseno vjerskim i kulturnim događajima, vidno napredovalo; povećao se broj mladih pjevača i tamburaša, učestali su nastupi. "Tomislav" sudjeluje u crkvenim svečanostima Velikog tjedna, Muci Isusa Krista, procesiji za Tijelovo, komemoraciji Zrinskom i Frankopanu te poginulima u Domovinskom ratu. Tamburaši nastupaju na Susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje, priređuju se silvestarska večer i doček Nove godine, veselice i društvene zabave. "Tomislav" je nezaobilazan čimbenik cerničke kulture i tradicije i glazbeni lučonoša ovoga dijela Slavonije i Hrvatske.

Božićni koncert 19. prosinca 1992. godine

Početkom 1994. godine u Društvu je bilo vrlo živo. Zaredale su pripreme i probe za nastup na svečanom koncertu prigodom obljetnice utemeljenja i obnove Hrvatskog pjevačkog društva "Graničar" iz Nove
Gradiške. Suradnja ovih dvaju društava uvijek je bila na zavidnoj razini, a prijateljske i bratske veze njegovane u zajedničkim nastupima, gostovanjima i druženjem. Dobar dio pjevača "Graničara", nakon što je njihovo društvo zabranjeno, pjevao je u susjednom Cerniku.

14. prosinca u Zagrebu je u prostorijama Folklornog ansambla "Lado" predstavljena knjiga Sedam stoljeća Cernika, rezultat znanstvenog skupa održanog u Cerniku 1992. godine, zapravo zbornik radova prezentiranih
na tom skupu. Cerničku općinu na promociji knjige zastupao je načelnik ing. Nikola Jugović, a HPD "Tomislav" koje sljedeće godine slavi 90. obljetnicu od utemeljenja Dragutin Janković, predsjednik Društva.
U prigodnom programu nastupili su članovi "Lada", zbor franjevačkih bogoslova, Ogranak "Seljačke sloge" iz Opatovca i TO HPD - a "Tomislav". O tome je događaju pisao Večernji list od 16. prosinca 1994.

 
Povezani članci :

» 1995-2005.

U 1995. godini proslavljena su dva velika jubileja: 90 godina uspješnog djelovanja Društva i 50 godina glazbeno-pedagoškog rada njegova zborovođe Vinka Sokića.Pod pokroviteljstvom Općine Cernik 90. obljetnica Društva obilježena je 11. lipnja...

» 1980-1990.

Pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD-a "Tomislav" 1980. godine gostuju kod OKUD-a "Trešnjevka" u Zagrebu i pritom daju cjelovečernji koncert u dvorani Kazališta "Trešnjevka".25. veljače 1980. članovi HPD-a "Tomislav" odlaze u posjet...

» 1970-1980.

1970. g. protječe u znaku 65. obljetnice HPD-a "Tomislav" i aktivnosti oko nastupa na Republičkom susretu pjevačkih društava u Petrinji. Uvježban je osobito kvalitetan program za veliki pjevački zbor. Tu su se našle skladbe "Pjesma orača" Z....

» 1945-1970.

Nakon II. svjetskog rata najvažnije je bilo očuvati kontinuitet Društva, koji je ratom bio prekinut, pa je 8. prosinca 1946. godine održana skupština koju je otvorio Petar Ištaković, učitelj i ravnatelj škole u Cerniku. Skupština je za...

» Do 1940. godine

Od 1914. do 1919. g. odlukom Zemaljske vlade prekinut je svaki rad u Društvu. Nakon mukotrpnog kretanja iz početka (1920.) održano je više koncerata i zabava u prostorijama Hrvatske čitaonice: 1923. g. svibanjska svečanost u prirodi (majales)...

» Utemeljenje

Dokumentacija o utemeljenju HPD-a "Tomislav" nije u potpunosti sačuvana pa se u proučavanju početaka Društva treba oslanjati na usporedne podatke iz spomenica drugih udruga i davno datih izjava najstarijih članova, te biografija i podataka iz...

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik