gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

1980-1990. PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
05. listopada 2012.

Uprava HPD “Tomislav” 1983-1987. godine - 1. red (odozdo slijeva na desno): Zlatko Sokić - dirigent, korepetitor pripremnog TO, Miljenko Rosić - tajnik, Ljubica Jedličko - blagajnik, Nikola Trnka - predsjednik, Željka Trusić, Ivica Vuk, Vinko Sokić - dirigent 2. red: Vilko Đurić, Drago Malić, Ivica Ograjšek, Josip Sokić, Andrija Lazić, Dragutin Janković, Franjo Vuk i Đuro Vuk Pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD-a "Tomislav" 1980. godine gostuju kod OKUD-a "Trešnjevka" u Zagrebu i pritom daju cjelovečernji koncert u dvorani Kazališta "Trešnjevka".

25. veljače 1980. članovi HPD-a "Tomislav" odlaze u posjet Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagreb gdje su bili nazočni izvedbi opere Nikola Šubić Zrinski. Mnogima je ovo bio prvi susret s HNK-om.

15. ožujka 1980. na izbornoj skupštini donesena su Pravila o dodjeli priznanja članovima Društva. Za 75. obljetnicu Društva nabavljeni su kompleti slavonskih nošnja za tamburaški orkestar tako da je uz kvalitetno sviranje orkestar dobio i ljepšu vizualnu sliku na pozornici.

75. obljetnicu rada HPD "Tomislav" obilježilo je 20. i 21. studenog 1980. godine koncertima u Cerniku i Novoj Gradiški. Kao gosti Cerničanima pristigli su članovi KUD-a "Stiv Naumov" iz Bitole u Makedoniji. Nakon što su ova dva društva uspostavila prijateljske veze, uzvratni koncert "Tomislav" je održao 1., 2. i 3. listopada 1981. u Bitoli.

1982. Društvo se marljivo pripremalo za obilježavanje 150. godišnjice rođenja Ivana pl. Zajca, jednog od najvećih hrvatskih skladatelja. Središnje su se proslave obavljale u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a "Tomislav" se tom jubileju pridružio koncertom 12. prosinca 1982. g. u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Cerniku. U tom su programu sudjelovali: Nevenka Petković-Sobjeslavski, sopranistica i solistica Kazališta "Komedija" iz Zagreba, Zvonimir Prelčec, tenor i solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, mješoviti pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD-a "Tomislav" uz klavirsku pratnju prof. Darka Mondekara iz HNK-a, uz dirigentsku palicu Vinka Sokića.

Darko Mondekar, Nevenka Petković-Sobjeslavski i Zvonimir Prelčec na gostovanju u Cerniku 1982.

Uz redoviti rad i uobičajene nastupe, bilježimo samo one najznačajnije koji će dati sliku o djelatnosti i značaju HPD-a "Tomislav". Tako je Društvo na poziv KUD-a "Mićo Šurlan" iz Bosanskog Novog 5. lipnja 1982.
godine gostovalo na Susretu zborova i 22. listopada imalo koncert u Rešetarima. Uzvratni susret pjevača iz Bosanskog Novog dogodio se 12. studenog 1983. u Cerniku. Održani su i samostalni koncerti 5. veljače u Cerniku, 26. veljače u Novoj Gradiški, 25. svibnja u Voćinu, a 18. lipnja Društvo je sudionik X. smotre pjevačkih društava Slavonije i Baranje u Donjem Miholjcu. I tamburaški orkestar 18. prosinca nastupa na I. smotri tamburaških orkestara i malih sastava Slavonije i Baranje u Slavonskom Brodu.

1984. godine Društvo se počelo pripremati za 80. obljetnicu utemeljenja i rada. Obnovljene su i uređene prostorije, nabavljene police za tambure, a ženski je zbor dobio nove haljine. Ostvareni su sljedeći nastupi:
21. travnja na 125. obljetnici OŠ "Matija Gubec", 19. svibnja cjelovečernji koncert u Cerniku, 23. travnja nastup na svečanoj skupštini Općine Nova Gradiška, 9. lipnja sudjelovanje na XI. smotri pjevačkih zborova Slavonije i Baranje u Osijeku, 15. lipnja cjelovečernji koncert u Novoj Gradiški.

23. prosinca "Tomislav" je zapala dužnost da bude domaćin i organizator II. smotre tamburaških orkestara i malih sastava u Novoj Gradiški. Tom je prigodom nastupilo pet tamburaških orkestara: RKUD "Đuro Salaj" Slavonski Brod, KUD "Maksim Gorki" Borovo, KUD "Tamburica" Staro Petrovo Selo, STD "Pajo Kolarić" Osijek i HPD "Tomislav". Od malih sastava sudjelovali su KUD "Matija Gubec" Slavonski Kobaš, TD "Slavonske lole" Semeljci, TS "Đeram" Slavonski Brod, RKUD Nova Gradiška, KUD "Tamburica" Staro Petrovo Selo i HKUD "Lisinski" iz Našica.

HPD "Tomislav" 1985. godine prigodom 80. obljetnice utemeljenja

1985. godina proglašena je Evropskom godinom glazbe. Za HPD "Tomislav" Evropska godina glazbe također je bila značajna jer se obilježavala 80. obljetnica utemeljenja i rada Društva.

13. travnja 1985. g. pred ispunjenom dvoranom u Cerniku, a pod ravnanjem Vinka Sokića i korepetitora Zlatka Sokića održan koncert. Poseban gost ovog koncerta bio je J. Kaplan, profesor i glazbeni pedagog iz Lovrana, koji je za ovu prigodu skladao kompoziciju "Pjesma rodnoga kraja" (praizvedba).

Vrhunac obilježavanja Evropske godine glazbe bijaše Smotra pjevačkih zborova Slavonije i Baranje u Cerniku i Novoj Gradiški 28. travnja 1985. godine. Nastupila su slijedeća društva: RKUD "Đuro Salaj" Slavonski Brod, HKUD "Lisinski" Našice, RKUD "Vijenac" Požega, HPD "Lipa" Osijek, KUD "Sklad" Đakovo, CUO "Braća Ribar" Osijek, KUD "Matija Gubec" Donji Miholjac, KUD "Ivo Lola Ribar" Orahovica, HPD "Rodoljub" Virovitica i HPD "Tomislav" Cernik.

1987. godina ostala je u sjećanju članovima "Tomislava" po koncertima u Jelsi na otoku Hvaru i u Šempasu u Republici Sloveniji.

U 1988. godini prigodnim koncertima Društvo obilježava 100. obljetnicu rođenja Krste Odaka i 70. obljetnicu rođenja Emila Cossetta. Tim je obljetnicama podređen i izbor programa za Regionalnu smotru pjevačkih zborova Slavonije i Baranje u Đakovu, na kojoj je Društvo pohvaljeno za prigodno odabrani program.

Koncert duhovne glazbe u crkvi sv. Petra apostola u Cerniku 1988. godine uz sudjelovanje s. Imakulate Malinka i s. Cecilije Pleša (Collegium pro musica sacra)

Na poticaj društva 13. studenog 1988. godine održan svečani koncert duhovne glazbe u prepunoj crkvi Sv. Petra u Cerniku uz svesrdnu pomoć cerničkih franjevaca. Sav prihod od ulaznica bio je namijenjen obnovi cerničke crkve. O tome koncertu pisao je Vjenceslav Janjić, gvardijan cerničkog franjevačkog samostana, pod naslovom "To još Cernik doživio nije". Kao gošće ovoga koncerta nastupile su s. Cecilija Pleša, mezzosopran i s. Imakulata Malinka, orguljašica, obje iz Zagreba.

Na blagdan Presvetog Trojstva 21. svibnja 1989. godine Pjevački zbor HPD-a "Tomislav" gostovao je u Zagrebačkoj katedrali na poziv “Collegiuma pro musica sacra” čiji zbor redovito pjeva u katedrali i održava tradicionalnu manifestaciju pod nazivom "Riječ i glazba".

Nastup HPD "Tomislav" u zagrebačkoj katedrali 21.5.1989.

30. studenog i 1. prosinca 1989. "Tomislav" je ponovno ugostio Collegium pro musica sacra iz Zagreba pa je u Cerniku održan zajednički koncert.

 
Povezani članci :

» 1995-2005.

U 1995. godini proslavljena su dva velika jubileja: 90 godina uspješnog djelovanja Društva i 50 godina glazbeno-pedagoškog rada njegova zborovođe Vinka Sokića.Pod pokroviteljstvom Općine Cernik 90. obljetnica Društva obilježena je 11. lipnja...

» 1990-1995.

Kad je početkom 90-ih godina došlo do demokratskih promjena, u Hrvatskoj je zavladalo osobito raspoloženje preplavljeno nacionalnim zanosom.23. siječnja 1990. g. na sjednici Upravnog odbora HPD-a "Tomislav" donesena je odluka da Društvo snimi...

» 1970-1980.

1970. g. protječe u znaku 65. obljetnice HPD-a "Tomislav" i aktivnosti oko nastupa na Republičkom susretu pjevačkih društava u Petrinji. Uvježban je osobito kvalitetan program za veliki pjevački zbor. Tu su se našle skladbe "Pjesma orača" Z....

» 1945-1970.

Nakon II. svjetskog rata najvažnije je bilo očuvati kontinuitet Društva, koji je ratom bio prekinut, pa je 8. prosinca 1946. godine održana skupština koju je otvorio Petar Ištaković, učitelj i ravnatelj škole u Cerniku. Skupština je za...

» Do 1940. godine

Od 1914. do 1919. g. odlukom Zemaljske vlade prekinut je svaki rad u Društvu. Nakon mukotrpnog kretanja iz početka (1920.) održano je više koncerata i zabava u prostorijama Hrvatske čitaonice: 1923. g. svibanjska svečanost u prirodi (majales)...

» Utemeljenje

Dokumentacija o utemeljenju HPD-a "Tomislav" nije u potpunosti sačuvana pa se u proučavanju početaka Društva treba oslanjati na usporedne podatke iz spomenica drugih udruga i davno datih izjava najstarijih članova, te biografija i podataka iz...

Zbirka plakata

 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik