gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Greška
 • JFolder::create: Could not create directory
HPD "Tomislav" u Welsu na obljetnici 70 godina dušobrižništva za Hrvate u Gornjoj Austriji PDF Ispis E-mail
Autor Dijana Betlach Sokić   
17. rujna 2017.
Admiror Gallery cannot create thumbnails in /home2/tp7tr7n3/public_html/plugins/content/AdmirorGallery/thumbs//2017/Austrija_09_2017/
Check folder permmisions!
Admiror Gallery: 3.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.6.34

Tijekom vikenda, 16. i 17. rujna, HPD „Tomislav“ gostovalo je na svetom misnom slavlju u Welsu, kojim se obilježilo 70 godina dušobrižništva za Hrvate u Gornoj Austriji, pod predvodništvom Cerničaninafra Vjekoslava Lazića, hrvatskog misionara iz Linza.

Hrvatska katolička misija u Linzu ove godine slavi 70. godinu dušobrižništva za Hrvate u Gornjoj Austriji. Počeci dušobrižništva na hrvatskom jeziku u Linzu sežu od završetka Drugog svjetskog rata, kada se u Austriji zateklo oko milijun i šest stotina izbjeglica i prognanika različitih jezičnih skupina, među kojima je bio i velik broj Hrvata.

Smještali su se u zatečene logore i sabirne centre, odakle su odlazili dalje ili se pridruživali svojim obiteljima koji su tu izbjegli prije njih. Velik dio izbjeglica svoje je stalno utočište pronašlo u Gornjoj Austriji. Među izbjeglim su Hrvatima u logorima djelovali hrvatski svećenici koji su svojim sunarodnjacima pružali i duhovnu i materijalnu potporu. Danas u Gornjoj Austriji živi oko 20000 Hrvata, a najbrojnije su zajednice u Linzu i Welsu. Ondje redovito djeluju hrvatski svećenici, pastoralno se skrbeći za hrvatske katolike u desetak mjesta i gradova.

Sveto misno slavlje je u nedjelju, 17. rujna, u crkvi sv. Stjepana u Welsu uveličalo i HPD „Tomislav“pod vodstvom dirigentice prof. Marije Tonc te tamburaški orkestar pod vodstvom dirigenta prof. Marijana Paurića. Svojim je nastupom do suza ganula mnoštvo okupljenih hrvatskih vjernika i solistica Karmen Szabo pjesmom Tebi majko misli lete. Misnom slavlju nazočilo je oko tisuću dvjesto hrvatskih katoličkih vjernika, među kojima su bili i domaćini koji su srdačno i velikodušno ugostili naše članove.

Prvoga i drugoga dana boravka u Welsu, uz iće, piće i dobru glazbu, ugodno smo se družili s domaćinima u prostorima Hrvatskog doma Wels, osnovanog 1991. godine s ciljem očuvanja i njegovanja hrvatskog identiteta, hrvatskog (materinjeg) jezika te promicanja kulturne baštine i obogaćivanja kulturnog života zajednice.

Na samom kraju dvodnevnog druženja fra Vjekoslav se svima od srca zahvalio na dolasku i obilježavanju ove obljetnice te izrazio oduševljenje našim nastupom.

Važno je napomenuti i kako smo tijekom boravka u Austriji, točnije po samom dolasku, imali priliku za nešto duži odmor od višesatnog putovanja te obilazak i razgledavanje dvorca Kammer na jezeru Attersee koji potječe iz 12. stoljeća. Ondje nas je srdačno dočekala, ugostila i upoznala s poviješću ove kulturne znamenitosti obitelj Marice i Ante Terzić iz Cernika.

Prvo gostovanje HPD-a „Tomislav“ ove sezone ostat će zapamćeno uistinu samo po lijepim trenucima, stoga se i ovom prilikom zahvaljujemona gostoprimstvu svim domaćinima i radujemo se novim susretima.

 

Zbirka plakata

 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata
 • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik