gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Utemeljenje PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
27. rujna 2012.

Franjo Kumić, prvi zborovođa i jedan od utemeljitelja DruštvaDokumentacija o utemeljenju HPD-a "Tomislav" nije u potpunosti sačuvana pa se u proučavanju početaka Društva treba oslanjati na usporedne podatke iz spomenica drugih udruga i davno datih izjava najstarijih članova, te biografija i podataka iz Spomenice škole.

Naime, tijekom II. svjetskog rata u tek sagrađenoj pjevaonici (1939.) gdje su bili smješteni instrumenti i arhiv, četiri su godine boravile razne vojne postrojbe čiji su pripadnici spalili i raznijeli dokumentaciju. U svojoj Spomenici HPD "Graničar" (1886.) iz Nove Gradiške M. Benković uz 40. obljetnicu Društva 1926. niti jednom riječju ne spominje bratsko susjedno pjevačko društvo u Cerniku. Dosadašnje spomenice Društva (1955. i 1975.) donose različite podatke i kao utemeljitelja ili jednog od utemeljitelja spominju Franju Kumića, učitelja u Cerniku.

Poziv Cerničanima od 12. veljače 1905. godine, u kojem se ističe želja za osnivanjem kulturnozabavnog društva u Cerniku Postoji sačuvan proglas (poziv) Cerničanima od 12. veljače 1905. godine, u kojem se ističe želja za osnivanjem kulturnozabavnog društva u Cerniku, a potpisali su ga Franjo Kumić, učitelj, i cernički domoljubi Josip Cenić, školski nadzornik, Stjepan Miškatović, posjednik, Ignac Miškatović, učitelj, Stjepan Trupinić, općinski blagajnik i Žiga Reichart, trgovac iz Cernika.

Proglas je upućen krajem siječnja ili početkom veljače 1905. godine jer se 19. veljače 1905. saziva konstituirajuća sjednica utemeljitelja i podupirajućih članova u prostorijama Poglavarstva općine (te zgrade više nema).

Tom su prigodom uspostavljeni muški i mješoviti pjevački zbor, tamburaška, folklorna i dramska sekcija. Za prvog predsjednika izabran je Gustav Wolheim, a za zborovođu i dirigenta Franjo Kumić. Već spomenuti G. Wolheim istakao se osnivanjem DVD-a Cernik, koje je 1885. odvojio od novogradiškog DVD-a s kojim je djelovalo 7 godina kao podružnica. Franjo Kumić je bio mlad učitelj koji je u učiteljskoj školi stekao solidno glazbeno obrazovanje. Svaki je učitelj stupanjem u državnu službu bio obvezan obavljati orguljašku dužnost u mjesnoj crkvi.
Prva Pravila Društva sastavili su Stjepan Miškatović, Žiga Reichart i Leonard Petrović i 5. travnja 1906. poslali ih Zemaljskoj vladi u Zagrebu na potvrdu. Resorno je ministarstvo potvrdilo Pravila 6. svibnja 1906. godine.

Kako je vrijeme osnutka HPD-a "Tomislav" još uvijek glasna jeka hrvatskoga romantizma, a ovaj se pozivao na nacionalnu svijest i domoljubne vrednote, te u borbi protiv tuđinske vlasti i utjecaja veličano sve što je istinski hrvatsko, lako možemo pretpostaviti da su inicijatori i utemeljitelji bez mnogo dvojba izabrali ime “Tomislav”, ono što ga je nosio najveći hrvatski vladar - kralj Tomislav (925.). Otpor Tomislava tuđincima postao je sinonim otporu cerničkih domoljuba u vrijeme tuđinskih pritisaka na hrvatski narod.

Pjevački je zbor u početku brojio četrdesetak pjevača, a prvi je javni nastup imao 10. listopada 1908. g. povodom blagoslova novoobojene crkve Sv. Petra, apostola u Cerniku. Svečani je koncert održan u školi, a tom je zgodom izvedena i kraća predstava. Prihod od 335 kr bio je namijenjen obnovi crkve i predan cerničkom gvardijanu fra Makariju Križanu koji će u Kroniku samostana zapisati i ovo: "Opća je želja da se gospođice i gospoda što češće pokažu na pozornici". Poslije ovog uspješnog koncerta održana je zabava u gostionici "Rottenstein".

Taj je uspješni koncert otvorio vrata i utro put svim budućim nastupima "Tomislava" kroz sljedećih 100 godina. Bilo je to vrijeme nacionalno-prosvjetiteljskog duha što ga je "Tomislav" zadržao do današnjih dana, a temeljio se na zasadama europskog i hrvatskog romantizma.

"Tomislav" pleše "Cerničko kolo" 1923. godine

Teškoća nije bilo malo: trebalo je ne samo uvježbavati zbor i pojedinačne glasove, bogatiti repertoar, nastupati, nego i odgajati publiku koja do tada i nije imala nekakvu glazbenu kulturu osim crkvenog pjevanja i narodnog slavonskog folklora i folklorne glazbe (drmeš, bećarac, karakača i sl. ); trebalo je uložiti puno truda i glazbenog znanja da se održe kvalitetni koncerti i tako privuku novi članovi i nova publika.

Članovi HPD-a "Tomislav" bili su iz redova obrtničkih obitelji, učitelji i općinski djelatnici te nadareniji pjevači i svirači iz puka.

Je li HPD "Tomislav" imalo svoju zastavu u vremenu nakon utemeljenja, nije nam poznato. U izvješću Požeške županije za godine 1910.-1916. stoji da su kod Zemaljske oblasti registrirana u Cerniku ova društva: DVD, Hrvatska čitaonica i HPD "Tomislav". Sve tri udruge uspješno surađuju dugi niz godina na istim rodoljubnim, prosvjetiteljskim i kulturno-zabavnim zadaćama. Moralno i novčano jedni drugima pomažu u kupnji opreme, barjaka, gradnji domova i sl.

 
Povezani članci :

» 1995-2005.

U 1995. godini proslavljena su dva velika jubileja: 90 godina uspješnog djelovanja Društva i 50 godina glazbeno-pedagoškog rada njegova zborovođe Vinka Sokića.Pod pokroviteljstvom Općine Cernik 90. obljetnica Društva obilježena je 11. lipnja...

» 1990-1995.

Kad je početkom 90-ih godina došlo do demokratskih promjena, u Hrvatskoj je zavladalo osobito raspoloženje preplavljeno nacionalnim zanosom.23. siječnja 1990. g. na sjednici Upravnog odbora HPD-a "Tomislav" donesena je odluka da Društvo snimi...

» 1980-1990.

Pjevački zbor i tamburaški orkestar HPD-a "Tomislav" 1980. godine gostuju kod OKUD-a "Trešnjevka" u Zagrebu i pritom daju cjelovečernji koncert u dvorani Kazališta "Trešnjevka".25. veljače 1980. članovi HPD-a "Tomislav" odlaze u posjet...

» 1970-1980.

1970. g. protječe u znaku 65. obljetnice HPD-a "Tomislav" i aktivnosti oko nastupa na Republičkom susretu pjevačkih društava u Petrinji. Uvježban je osobito kvalitetan program za veliki pjevački zbor. Tu su se našle skladbe "Pjesma orača" Z....

» 1945-1970.

Nakon II. svjetskog rata najvažnije je bilo očuvati kontinuitet Društva, koji je ratom bio prekinut, pa je 8. prosinca 1946. godine održana skupština koju je otvorio Petar Ištaković, učitelj i ravnatelj škole u Cerniku. Skupština je za...

» Do 1940. godine

Od 1914. do 1919. g. odlukom Zemaljske vlade prekinut je svaki rad u Društvu. Nakon mukotrpnog kretanja iz početka (1920.) održano je više koncerata i zabava u prostorijama Hrvatske čitaonice: 1923. g. svibanjska svečanost u prirodi (majales)...

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik