gototopgototop


fresh menu right
HPD Tomislav Cernik

Smotra zborova 2012. PDF Ispis E-mail
Autor fra Ante Perković   
08. listopada 2012.

U subotu 6. listopada 2012. poslije večernje svete mise u crkvi sv. Petra apostola održana je smotra pjevačkih zborova, koji su došli kao gosti našeg cerničkog zbora HPD "Tomislav".

Dva sata, uglavnom duhovne glazbe u izvođenju pjevačkih zborova bio je pravi užitak slušati u našoj lijepoj crkvi koja je i primjereno akustična.

Više...
 
Do 1940. godine PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
02. listopada 2012.

Od 1914. do 1919. g. odlukom Zemaljske vlade prekinut je svaki rad u Društvu. Nakon mukotrpnog kretanja iz početka (1920.) održano je više koncerata i zabava u prostorijama Hrvatske čitaonice: 1923. g. svibanjska svečanost u prirodi (majales) uz sudjelovanje "Graničara" i 12. kolovoza iste godine koncert Pjevačkog zbora i tamburaškog orkestra HPD-a "Svačić" iz Križa, koji je upriličen na prijedlog Cerničanina Guste Petrovića, zborovođe u Križu.

Kad je 1931. godine raspušteno HPD "Graničar" u Novoj Gradiški, "Tomislav" iz Cernika ostaje jedino hrvatsko pjevačko društvo u cijelom novogradiškom kotaru.

Više...
 
Utemeljenje PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
27. rujna 2012.

Franjo Kumić, prvi zborovođa i jedan od utemeljitelja DruštvaDokumentacija o utemeljenju HPD-a "Tomislav" nije u potpunosti sačuvana pa se u proučavanju početaka Društva treba oslanjati na usporedne podatke iz spomenica drugih udruga i davno datih izjava najstarijih članova, te biografija i podataka iz Spomenice škole.

Naime, tijekom II. svjetskog rata u tek sagrađenoj pjevaonici (1939.) gdje su bili smješteni instrumenti i arhiv, četiri su godine boravile razne vojne postrojbe čiji su pripadnici spalili i raznijeli dokumentaciju. U svojoj Spomenici HPD "Graničar" (1886.) iz Nove Gradiške M. Benković uz 40. obljetnicu Društva 1926. niti jednom riječju ne spominje bratsko susjedno pjevačko društvo u Cerniku. Dosadašnje spomenice Društva (1955. i 1975.) donose različite podatke i kao utemeljitelja ili jednog od utemeljitelja spominju Franju Kumića, učitelja u Cerniku.

Više...
 
« Početak«1112131415161718»Kraj »

Stranica 18 od 18

Zbirka plakata

  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata
  • Zbirka plakata

Pregled članaka

Monografija

Povodom 100. godina Društva
Facebook grupa HPD "Tomislav"Copyright © Hrvatsko pjevačko društvo "Tomislav" Cernik